Storstryk i genrepet!

Då var årets träningsmatcher avklarade och vi landade med ett slutfacit som visar på 6 spelade matcher varav 0 vinster, 1 oavgjord och 5 förluster samt 3-31 i målskillnad. Tecknen talar sitt tydliga språk. Detta med träningsmatcher har inte varit vår likör i år. Genrepet mot Gute B (div IV) gav förkrossande 0-8 i baken. Frågan man ställer sig då är om det var total utskåpning, förnedring, massaker… you name it? Svar NEJ! Resultatet speglade inte alls matchbilden.

Men det är några faktorer som trots allt är väldigt avgörande och den viktigaste av dem är … målvaktssidan. Simon och Jörgen delade på vår målvaktsuppgift och dessa hedersgrabbar ska ha tack för sin insats. De gjorde vad de kunde för att freda målet. Men en målvakt som inte är skolad i rollen agerar heller inte som en målvakt. Det ger effekter på uteförsvaret som i sin tur måste snabbomskola sig till ”halvmålvakter” vilket får resultatet att de i vissa situationer hamnar på mellanhand där de istället för att kunna koncentrera sig till fullo på försvarsagerandet också måste kliva in som ”halvmålis” (utan att använda händerna). Det ger motståndarna några extra metrar i fördel i en del situationer. På målvaktssidan ser vi en annan skillnad. Gute har förra årets ordinarie A-målvakt mellan stolparna vilket naturligtvis ger en helt annan stadga åt det egna försvaret. Han är en meter högre på inlägg/hörnor och suger in bollen som en magnet och kommer farande som en torped på utrusningar. Dessa skillnader är till stor del avgörande för matchens utveckling. Simon och Jörgen – ingen skugga ska falla över er! Ni gjorde vad ni kunde med tanke på förutsättningarna.

Spelmässigt då? Första halvleken var jämn till spelet. Gute trillade boll med få tillslag och snabba spelvändningar men vi KRIGADE oss in i matchen. Vi var på Gute som hökar och fick periodvis press högt upp i banan där Gute agerade klart stressade och inte fick utrymme för sitt eget spel. I skott på mål avgick Gute med ett knappt övertag men deras målvakt hade fler ingripanden i form av inlägg, djupledsbollar etc. Det visar på att vi hade aktiviteter i och omkring straffområdet.

Vår akilleshäl har under de senaste åren varit den första kvarten och fasta situationer. Så blev det nu också. Efter 13 minuter blev det 0-1 på ett höstlöv som singlade in från 20 m och strax under ribban. 0-2 blev det på en hörna som skruvades direkt i mål. Redan där hade vi således fallit på eget grepp. 0-3 kom i slutskedet av första halvlek på en frispelning och prickskytte i ena hörnet. Däremellan hade vi stuckit upp med några chanser och Håkan blev sånär målskytt på en perfekt avvägd lobb men där Gute-keepern stod för årets svettigaste räddning genom att fälla sig bakåt som en fällkniv och tippa bollen precis över ribban.

Trots 0-3 i baken efter första halvlek kände vi dock att vi var med i matchen och vi gick ut till den andra halvan med gott mod. Vi stod upp bra den första kvarten men sedan börjar orken tryta och Gute fick ta över tillställningen mer och mer. När 0-4 kom efter 20 minuter (inlägg och nicklobb i mål) gick luften ur oss och resten av matchen fick vi mest slå ifrån oss men där det blev ytterligare fyra mål bakåt. Inte mycket att säga om då det lätt blir uppgivet i en dylik situation.

Som helhet ska vi inte bryta ihop över dessa katastrofsiffror. Vi visade under 60 minuter att vi verkligen kunde stå upp och spela jämt mot detta motstånd och tveklöst var den första halvleken årets bästa från vår sida och visade på mycket av förra årets adelsmärke nämligen KAMPVILJAN! Hårt arbete brukar löna sig i långa loppet. Idag gjorde det inte det men motståndet var ett snäpp bättre vilket vi hade kalkylerat med men under mera ”normala” förutsättningar hade denna match även blivit betydligt jämnare rent målmässigt.

Gute gav oss beröm efter matchen och avslöjade att de hade ställt upp med årets bästa lag där några av spelarna kommer att figurera i a-lagssammanhang. Självklart syns det i matchresultatet, konstigt vore det annars.

Spelarfronten: Trots 0-8 i baken ser vi många starka insatser från vårt håll. Det nya mittlåset med Mats och Håkan krigade på för allt vad tygen höll och baklängesmålen tillkom under förhållanden som inte kan lastas backlinjen. Det är två fasta situationer, två långskott, en nick och tre frispelningar. Frispelningsmålen kom när vi kroknat och där försvaret hamnar i 1 mot 2 och 1 mot 3-situationer. Vad gör man som försvarare i ett sådant utlämnat läge? Det är bara att hoppas på att det ska uppstå kvicksand under skorna på motståndarna.

Nu ser vi framåt mot premiären på påskafton mot Graip. Kan vi ta fram kampglöden från dagens match tycker jag det finns stora förutsättningar för att vi ändå ska kunna gå segrande ur striden. Kapaciteten finns där och när bollen väl kommer att börja rulla vår väg är det inga motståndare i den här serien som kommer att gå säkra. Vi kan! Det gäller bara att hitta formeln fullt ut!

Träningsmatch söndag 17 april FC Gute B-Kappelshamns IK 8-0 (3-0)

Rävhagens Konstgräs kl 16.00 Publik: 20 Domare: Teddy Larsson, assisterande Amanda Rohnström o Shane Ahlbeck

MV Simon Rondahl (Jörgen Sköldpil 2:a halvlek) –HB Pablo Valenzuela,  MB Mats Pettersson©, MB Håkan Sandström VB Daniel Weijmers – HYMF Niklas Karlsson , HIMF Marcus Broberg, MMF Johan Lindberg, VIMF Patrik Westerlund, VYMF David Söderberg –TF Jörgen Sköldpil – Avb Daniel Boman, Adam Weijmers, Mikael Wiflings, Simon Rondahl (2:a halvlek)

Målen: 1-0 13, 2-0 20, 3-0 44, 4-0 65, 5-0 67, 6-0 79, 7-0 83, 8-0 90