Reportage från luciafirande, lammgrillningsfester, midsommarfirande etc

Skönsång i Folkets Hus

För 45 år sedan arrangerade klubben den första luciatablån i Folkets Hus. Sedan dess har vi upprepat den traditionen varje år och hoppas kunna få fortsätta med det. Men tyvärr minskar ju ungdomspopulationen på landsbygden så antalet deltagande lusseungdomar har halverats under senare år. Trots detta lyckades de båda evenemangsansvariga Camilla Stuxberg (som var med för 24 året på raken!) och Isa Evert (debuterade 2017) få ihop ett härligt gäng som förgyllde tillvaron för ett 40-tal åskådare med stämningsfylld skönsång. Annika Gustavsson Jewellery tillverkade och skänkte lucia-smycket även detta år, men en nyhet var att Annika (KIK-lucia 1990) var närvarande och själv trädde smycket runt lucian Hilda Sedmans hals.
Som vanligt var det gott om vinster i tiokronorslotterierna – mycket tack vare att ICA Maxi genom Dino Larsson skänkt många bra priser. Tack också till Gunnel Söderberg för allt fixande med lussebullar och ser-vering, där hon hade god hjälp av bland andra Laila Gustavsson och Lillemor Ringvall.

Till slut kom midsommarsolen

På förmiddagen vid tio var det avfärd med Janne Gustavsson traktor och vagn för avhämtning av björkris vid Vikänden. Då vräkte regnet ner, men redan efter någon timme avtog regnet lagom till fikastoppet hos Gunnel Söderberg i Lugnet. Vid ett-tiden började solen bryta igenom lagom till samlingen på campingytan där majstången skulle kläs och resas. Ett idogt arbete följde och när Bettan Husberg Björling började spela vid tvåtiden sken solen. Förmiddagsvädret hade säkert skrämt bort några, men totalt var runt 90 stycken samlade för denna sommarens höjdpunkt. Bra uppslutning på ringdanserna och förutom dragspelsvirtuosen Bettan så ska Eva Heidenblad ha ett extra tack för att hon ledde sångerna på ett utmärkt sätt.
Inte mindre än 22 personer orkade upp på midsommardagen för Bosse Rocks välordnade dryga fyra kilometers promenad- och cykelorientering. Med början vid Snäckersvallen fortsatte spåret söderut längs 149:an fram till Hagströmsstigen och sedan mot Storsåg, Träskmyrsvägen och tillbaka Snäckersvägen. Ett kul och uppskattat initiativ som kanske kan bli en stadig midsommardagstradition framöver.

På kvällen samlades folk framför vanliga teveapparater och storbildsställen för att se VM-matchen Tyskland-Sverige. Den var väldigt spännande, men glädjen i första halvlek förbyttes mot ledsna miner hos dom flesta, när tyskarna gjorde ett sent – men rättvist – segermål. I klubbstugan var det trångt – 17 stycken satt och våndades framför storbilden.

Camping-info på årsmötet på fredag

Efter beskedet i förra KIKaren om att klubben inte mäktar med att driva Kappelshamns Camping kom många besvikna reaktioner men ändå stor förståelse för beslutet. Efter det att vi fått en förfrågan från Inga Britt Adriansson och Peter Ranke i december om att få arrenderas campingen tog vi snabbt tag i frågan genom ett möte med Region Gotlands Kultur & Fritid, de två intresserade samt kassören och ordförande i klubben. Vid mötet gav Regionen lite överraskande klartecken för klubben att hyra/arrendera ut campingen. Campingen fortsätter att heta Kappelshamns Camping, men den kommer att drivas av arrendatorerna företag Yacht Concept Sweden AB. Vid fredagens årsmöte finns Peter och Inga Britt på plats i klubbstugan. De båda sitter just nu och planerar inför campingssäsongen och har lovat att besvara frågor om nya Kappelshamns Camping så långt det går.