Ännu en uppvisning av zambianska ungdomar

Chiparamba Great Eagles P12

Chiparamba Great Eagles P12 (Lusaka Zambia)

Den 16 juli var den sista dagen av en lång och varm torrperiod på ön och lägligt nog spelades årets match på Snäckersvallen mellan Chiparambas tekniska unga spelare som mötte ett duktigt gäng från FC Gute. Breakthrough Chiparamba åker vecka 29 till Göteborg och Gothia Cup för att spela i P 12-klassen och då gäller sjumannafotboll. Därför fick Gutes äldre P 13-14-lag anpassa sig och spela på en relativt stor iordninggjord fotbollsplan för sjumanna.

Under de två första ordinarie halvlekarna är unga Chiparamba det klart bättre laget och leder med 2-0 efter 50 minuter. Under den extra insatta tredje 25-minutershalvleken kroknar dock de snabba tekniska killarna och de mer storväxta gutespelarna kunde vända till en seger med 5-3. Märk väl, Zambia-killarna fick gå runt på totalt tio spelare mot mer än det dubbla antalet gotlandskillar.

Liksom förra året svarar Stig Helmertz Experience med Lasse Åberg för trivsam pausunderhållning och för att vara en sjumannamatch är åskådarantalet 220 en fantastisk siffra! Kul att den felfrie domaren Bror Hansson har hjälp av två unga linjemän – bröderna Sebastian och Oskar Pettersson – som  koncentrerar sig på inkast och hörnor. I sjumannafotboll tillämpas ju inte offside-regeln

Inledningsvis verkar våra unga utländska gäster lite nervösa och Gute-spelarna skapar en del farligheter. Men snart upptäcker zambianerna att de var överlägsna sina motståndare i teknik och snabbhet. Och det utnyttjar de verkligen. Efter fem minuter tar de ledningen genom matchens bästa spelare nr 9, Besamu Bamba. Samma kille kontrar sedan in 2-0 strax före den ordinarie pausvilan.

Under andra halvlek fortsätter Chiparamba att dominera, men vissa trötthetstendenser börjar skönjas och avslutningarna går lite utanför målet eller i ribban. Gute kommer alltmer in i matchen, dock utan att riktigt störa de snabba motståndarna. Den andra halvleken blir mållös.

I den extra tillagda tredje halvleken blir dock skillnaden i antal avbytare avgörande  Efter sju minuter gör Gute två mål under loppet av 90 sekunder och tar sedan ledningen i halvlekens sextonde minut. Besamu ger sitt lag nytt hopp och kvitterar fyra minuter senare efter att i föregående anfall skjutit i ribban. Under de avslutande matchminuterna pressar dock Gute in två avgörande mål. Det blir alltså en Gute-vinst med 5-3, men vi kan väl ändå säga att Chiparamba vinner den ordinarie matchen med 2-0 som det stod efter normal matchtid för sjumannafotboll.

Vi gratulerar båda lagen till en väl genomförd publikvänlig match och tror att detta möte har varit nyttigt för alla spelare på planen. Jag tror att Chiparamba kommer att gå långt i Gothia Cup, där de spelar i P 12-klassen och möter alltså spelare som bara är lite äldre än de själva. Fler bilder från KIK-arrangemanget kommer snart.

Lägg följande tio namn på minnet – någon av dem kan mycket väl representera Zambias landslag om cirka tio år:

Tyton Zulu 11 år (målvakt), Brian Myiremba 10, Zacharia Chilomgoshi 9, Bammy Siafelera 11, Brims Piri 11, Sams Forb Luhanga 11, Besamu Bamba 11Emmanuof Mvula 11, Simon Khosa 10 och Victor Phiri 9 år.

1 kommentar
  1. Filippa eriksson says:

    Haha, världens goaste killar :D , såg varenda match på gothia cup, & umgicks en hel del med dom ,adresser & telefon nummer fick man med :D . sjukligt bra på fotboll (:

Kommentarer ej möjligt!