Vinst i premiären!

Där satt den! Äntligen får vi vinna en seriepremiär igen. Det har vi inte gjort sedan 2008 – så det var på tiden. Men det fanns orosmoln innan matchen då skadelistan redan fått en del tunga namn samt att det var folk bortresta då denna match inföll. Vips var det drygt tio spelare borta. Den tappra skaran som blev kvar gjorde dock en heroisk insats – trots att spelet gick på kryckor under långa stunder.


Motståndet, det vill säga Levide IF, är ett av de lag som nämns när det gäller seriesegrare och därför känns det extra bra att kunna börja med denna ”skalp”. Sanningsenligt är vår 2-1-seger en aning tursam, men sådan är fotbollen. Ibland har man tur och ibland har man… ännu mera tur! Sen går det emellanåt käpprätt åt skogen. Idag är det vår tur att ha lite ”flyt”. Levide äger bollen större delen av matchen, i synnerhet under andra halvlek. Men vi ställer upp en stabil försvarslinje och motståndarna får mest skjuta från långdistans. Visserligen hettar det till några gånger i vårt straffområde, men dels gör Jesper en kanonmatch mellan stolparna, dels spelar backlinjen säkert och reder ut stormen. Om motståndet sedan äger bollen utan att skapa något större i konstruktiv väg, då spelar det mindre roll om man som lag får ställa upp i försvarsställning – så länge man själv kontrollerar sin del av spelet och det gjorde vi. Fotboll handlar trots allt om att vinna på ett effektivt sätt och att kunna utnyttja motståndarnas svaga punkter – det lyckades vi med.
Som sagt, matchen vinner vi med 2-1 och vi har en 2-0-ledning redan efter 20 minuter. Extra kul att Adam får kliva in som matchvinnare med två grandiosa. mål Det är sättet han gör det på som är så typiskt för Adam, nämligen att fullfölja anfallet. Där en del spelare redan har gett upp bollen fortsätter istället Adam hela anfallsmomentet fullt ut och idag ger det frukt. 1-0-målet kommer redan efter sex minuter. Här är det Mats som gräver upp en boll som är på väg att passera offensiva kortlinjen (också ett typexempel på hur viktigt det är att fullfölja). Mats får in en passning snett inåt och bakåt till Adam som i steget får på en klockren höger utsida rätt upp i bortre burgaveln.
I 21:a minuten är det färdigt igen. Adam trycker sig igenom två backar, skjuter och fullföljer genom att sätta målvaktsreturen i nättaket. Strålande helt enkelt! Så långt är vi tveklöst med i spelet även framåt kan gå till halvtidsvila med 2-0 i bagaget. Sen händer något. Vi får inte riktigt fart på benen under den andra halvleken och spelet är förlagt till vår planhalva i gott och väl 35 av halvlekens 48 minuter (med tillägg).
Backlinjen med Mats, Matte B, Micke T och Pablo (Tony kommer in också) fortsätter göra ett hästjobb och håller bort bollen från det egna straffområdet. Visserligen reducerar Levide efter sju minuter och på en situation där de lite väl lättvindigt får arbeta sig fram i skottläge. Sammantaget är det en situation där det känns som om vi inte tar i riktigt för att greja upp händelsen. ”Sega-ben-syndromet” kan vi kalla det för. Mot slutet på matchen börjar vi äntligen få fart på spelet framåt – mycket beroende på att Levide naturligtvis gör en del oövertänkta manövrar i sin kvitteringsiver. Men också för att vi börjar vinna bollar i rätt moment vilket skapar utrymme för en del vassa kontringslägen.
Tycker således inte att vi behöver skämmas för segern – även om det såg ut som om Levide ”ägde” matchen. Vi står upp och gör det svårt för dem och det ska våra mannar ha en stor eloge för.

Spelarmässigt: En del är nämnda. Micke Å går det naturligtvis inte att förbise. Han gör enorm nytta på det centrala mittfältet genom att vinna höjdbollar, fördela passningar på ett smart sätt och sen har han ju en kusligt bra tajming i sina bollkontakter. Han sätter in stöten i exakt rätt ögonblick. När motståndaren möter i samma bollduell har Micke redan tagit sig förbi med bollen under kontroll. Sådant agerande är ögongodis för en fotbollsälskare. Mera av den varan.
Jesper ska också nämnas en extra gång för sin säkra insats mellan stolparna. Det är strongt att kunna hoppa in utan att ha tränat under vintern på grund av skada och sedan spela så förtroendeingivande. En bra målvakt ger stadga åt hela försvarslinjen och det fick vi se prov på idag. Utmärkt jobbat! Heder åt hela laget i övrigt som står upp och kämpar i 90 minuter.

Div 5 torsdag 25 april Kappelshamns IK-Levide IF 2-1 (2-0)
Snäckersvallen kl. 11.00 Publik: 30
Domare Bengt Björnlund, Assisterande Christoffer Olofsson o Ellen Sandström

MV Jesper Forsman – HB Mats Pettersson ©, MB Mattias Boman, MB Michael Tull, VB Pablo Valenzuela – HMF Adam Weijmers, MMF Patrik Westerlund, MMF Mikael Åskoogh, VMF David Söderberg – HF Mattias Andersson, VF Marcus Broberg – Avb Tony Lindström, Thage Söderdahl
Målen 1-0 Adam (Mats) 6, 2-0 Adam (retur på eget skott) 21, 2-1 52
Byten 65 TL in AW ut, 75 TS in PV ut