Grus i maskineriet ger noll poäng!

Utflykten till När bjuder på fint väder men där tar det roliga slut. KIK får åka hem med 0-4 i baken som är några mål för mycket då en del av målen luktar ”otur” – sett ur vår synvinkel – samt även tur – sett ur Närs synvinkel. Visst, När äger bollen mest och har fler konstruktiva lösningar – så vi ska inte skylla ifrån oss. Allt är ändå inte nattsvart – det står 0-0 i halvtid. Får vi bara ordning på en del grundläggande detaljer, ska vi snart vara med i racet igen. För kunnandet finns där, men det gäller att ha ”fotbollstänket” med sig in på planen redan från start.Man kan fråga sig varför det går snett eftersom mönstret ser likadant ut i match efter match med vissa undantag. Vi är inte längre det spelförande laget och får jaga boll istället. En av anledningarna ligger i att vi inte jobbar som ett lag. Det är för mycket av enmansföreställningar och det bottnar i sin tur på att vi är för stillastående och inte jobbar för varandra. En spelare som slagit en passning slår sig till ro i tron att han gjort sin del av jobbet, men missar det faktum att han i nästa moment har nya arbetsuppgifter som väntar. När passiviteten slår igenom på det här sättet kommer vi till korta eftersom vi bjuder in motståndarna att bättre få kontroll över händelserna. Det saknas också en del andra detaljer i passningsspelet som försvårar för vår del och bland annat handlar det om att ”möta bollen”. Ofta ser vi situationer där passningsmottagaren står still och väntar in bollen istället för att ta två steg framåt eller följa med bollen i passningsvägen och täcka ut den så att motståndaren inte kommer åt den.
En annan makaber detalj i sammanhanget är att vi skapar så lite målchanser. I de senaste två matcherna har vi endast haft fem skott på mål sammanlagt. Inte undra på att vi gått mållösa från planen då. Har det att göra med att vi inte äger bollen tillräckligt mycket för att kunna skaka fram de chanser som erfordras? Har det också att göra med att vi inte orkar lyfta fram folk i anfallslinjen när vi väl erövrar bollen?
Vi har inte heller flyt med lagbygget. Det blir svårt att få till någon stabil konstruktion av det hela när så många spelare är borta samtidigt. Inför dagens match kan vi räkna in nio spelare på sjuk- och skadelistan. Lika många är borta på jobb och semester samt att det var ytterligare några som inte kommer loss på grund av andra orsaker. Vi pratar alltså om cirka 20 spelare som inte finns tillgängliga för spel. En dylik situation underlättar inte direkt eftersom det hela tiden blir nya lagkonstellationer som i sin tur aldrig får en vettig chans att trimma ihop sig..
Även om det var grus i lagmaskineriet så ser vi ändå en hel del positiva spelarinsatser. Trots fyra insläppta så gör Rille en strong insats i målet med många briljanta ingripanden. Målen är av karaktär flipperkula, frispelning och frispark som kommer oväntat på ”fel stolpe” eller aningen utom räckhåll. Micke Ö visar ännu en gång hög kampmoral i en släpande roll mellan mittfält och backlinje och tar för sig ordentligt mot Närs ”hockeyinslag”.
I övrigt ingen nämnd och ingen glömd – alla kommer igen med buller och bång!

Div 5 torsdag 28 juni Närs IF-Kappelshamns IK 4-0 (0-0)
Närvallen kl 19.00 Publik 20 Domare Pontus Westberg assisterande Bengt Björnlund o Hugo Korsell
MV Rikard Holmström – HB Pablo Valenzuela, MB Mats Pettersson ©, MB Mattias Boman, VB Tony Lindström – DMMF Mikael Öhman – HMF Daniel Boman, MMF Mikael Åskoogh, MMF Johan Lindberg, VMF David Söderberg – TF Patrik Westerlund – Avb Adam Weijmers, Thage Söderdahl
Målen: 1-0 56, 2-0 72, 3-0 85, 4-0 90
Byten: 46 AW in PV ut, 66 PV in DB ut, 77 TS in MÖ ut, 82 MÖ in PW ut