Finalförlust – men en bra turnering av alla tre KIK-lag

Veteranerna i klass H35 mäktade inte med att slå Levide en gång till, utan fick se sig besegrade i finalen med 0-2. Till skillnad mot gruppspelsmatcherna lyckades laget inte skapa tillräckligt många chanser och de duktiga motståndarna utnyttjade på ett bra sätt två farliga situationer som uppstod på vår planhalva.
Ett silver där och ett brons för lag 1 i herrar B plus en godkänd insats av ett nykomponerat lag 2 i herrar C gör att vi kan lägga årets GA Cup bakom oss med en viss förnöjsamhet.
Nedan följer en mer detaljerad rapport från de tre lagens insatser – signerade Nisse Jansson för herrar C-laget, Rille för herrar B-laget och Berra för veteranlaget.
Kappelshamns IK lag 2
MV Nouri Tzerach – Jesper Ryftenius, Mattias Andersson ©, David Söderberg, Pablo Valenzuela (avstängd match 4), Patrik Linde, André Ohlsson, Daniel Johansson och Gildo Turato.

Laget i Herrar C var i elden under fredagskvällen. Det ska redan nu sägas att det inte blev någon resultatmässig succé men går inte att begära när halva laget består av nya spelare som inte ens känner varandra till namnet. Då går det inte att begära att spelet ska fungera smärtfritt. Men all heder åt samtliga spelare som kämpar för allt vad tygen håller och visar gott humör och idel leenden. Det märks att de trots allt tycker det är roligt.

Hangvar 0-5
Matchen börjar med att Kappelshamn brände tre frilägen de första tre minuterna varpå Hangvar svarade med att göra 0-1 på sitt första skott med en tåfjösare i ”fel hörn”. Hangvar spelar smart och drar hem allt folk vid försvar och ställer snabbt om till anfall. Noterbart är att den goda stämningen från de senaste årens samarbete med Hangvar håller i sig och det är mera kamratanda på planen lagen emellan än vad man annars är van vid. Heder åt spelarnas inställning!

Graip 0-1
Spelmässigt en jämn match med en helt annan karaktär än den föregående. Mot Graip blir det ofta mycket fysiskt spel med många närkamper och det var inget undantag denna gång. Graip avgör i den 6.e minuten med ytterligare en tåfjösare i ”fel hörn”. Smolk i bägaren av att vi missar en straffspark med fem sekunder kvar av matchen.

P18 3-1
P18:s ”ledarlag” räknade sig själva som jumbokandidat i detta gruppspel och de får rätt på den punkten. Men laget står upp bra och i denna match blir vi understundom tillbakapressade och för ovanlighetens skull har vi de berömda millimetrarna på vår sida. Mattias gör det förlösande första målet – då han på en smörpassning från Daniel kan raka in bollen i tomt mål. P18 kvitterar där vi blir totalt upprullade efter konstens alla regler. Med två minuter kvar hittar Gildo fram med en delikat passning till André som från nära håll kan stöta in 2-1. I matchens slutsekunder tilldöms vi en straff som Patrik förvaltar med viss tveksamhet. Bollen letar sig in över mållinjen. Men det sker under protest från målvakten som bedyrar att bollen aldrig var över mållinjen.
Både domaren och ”vittnen” på läktaren som står parallellt med linjen är helt säkra på att bollen är inne.

Hansa/Hoburg 0-2
Ytterligare en jämn match – men vi får inte till det i avsluten samtidigt som H/H får två flaxmål. Det första är ett långpass som nickas in från nära håll och det andra målet skulle aldrig ha uppstått, då vi blev utsatta för ett felaktigt domslut. Bollen passerar sidolinjen vid mittplanen utan att domaren ser det. I palavern som uppstod spelar två H/H-spelare sig fria och kan göra 0-2. Flera av våra spelare blir urförbannade och skäller som bindgalna hundar på domaren. Det sydamerikanska temperamentet hos Pablo rinner över ordentligt och han får syna det röda kortet och har han spelat färdigt i turneringen.
Men med tanke på situationens uppkomst finns det förståelse för att man som spelare kan bli skogstokig och under dylika förhållanden är det inte lätt att styra känslorna.

Stenkyrka 2-4
Sista matchen och här märks det att spelarna börjar få hemlängtan till sängen. Matchens inledning är totalvirrig och vi har 0-3 i baken redan efter sex minuter. Därefter vaknar KIK dock till och kämpar sig tillbaka in i matchen – vilket Daniels 1-3 är ett bevis på där han stressar motståndarmålvakten till misstag. Gildo gör sedan 2-3 på en kanon i krysset från nära håll smart framspelad av David. I slutskedet avgör Stenkyrka med en volley från nära håll.
Ingen idé att hänga läpp för detta. Grabbarna kämpar bra och noterbart är att vi kunde ställa upp med ett lag där majoriteten av spelarna var under 30 år. När hände det i Kappelshamn senast?

Kappelshamns IK lag 1
MV Rikard Holmström © (avstängd match 4) – Pablo Valenzuela, Patrik Westerlund, Niklas Karlsson (avstängd match 4), Oskar Månsson, Peter Olofsson, Daniel Boman (© match 4), Tony Lindström

Levide 3-2
Oskar, Peter och Boman målskyttar i tur och ordning.  Snabb 2-0-ledning sedan 2-2. Levide har två straffar men missar och vi en som Boman sätter med 20 sekunder kvar. Rille utses tillmatchens lirare.

Stenkyrka 3-1
Underläge efter 20 sekunder men två mål av Tony och ett av Oskar räckte till vinst. Tony matchens lirare.

FG 1-1
KIK-ledning genom Boman och FG-kvittering med fem minuter kvar. Det sista som händer är en kontring och Nicke får rött kort med en sekund kvar. En domare visade gult, men rött kort väljs. Rille är markerad och knuffar utbyts. Domaren anser att Rille slår spelaren i ansiktet och ger honom ett grovt rött kort. Först avstängs Rille resten av turneringen, men han ringer upp domarbasen och ger sin version och blir liksom Nicke avstängd en match.

Gute 2-2
Målskyttar Tony och Oskar och Boman som målvakt. På grund av avstängningarna från föregående match har KIK endast en avbytare och gör en heroisk insats en heroisk insats, grejar andraplats i gruppspelet och går till semifinal.

Dalhem 0-2 i semifinal
Det är två försvarsstarka lag som inte släpper till några större chanser. Dalhem brännner ett friläge och Tony har en boll i stolpen, men i övrigt är det mest skott utifrån. Dalhem gör sina mål på två frisparkar och det första målet är frukten av det enda försvarsmisstag som Kappelshamn gör. Ett skott från kanten som Rille måste sträcka ut på och rädda vid bortre stolpen blir till en retur som en omarkerad Dalhemspelare får skyffla in från nära håll – trots att vi har tre man i försvarsställning framför målet. Det andra frisparksmålet kommer rakt framifrån och smiter förbi muren och in i ena hörnet. Dalhem missar tre straffsparkar. Rille kniper två av dem – för bland annat detta blir han Matchens Lirare med tillägget ” en av Gotlands bästa inomhusmålvakter” – och den tredje landar strax under taket.
Laget förtjänar en eloge för en bra insats och kan glädja sig extra åt att KIK var det enda lag som vann över slutsegrande Levide.

Kappelshamns veteranlag i herrar 35
MV – Sebastian ”Chano” Reyes (förutom semifinalen då Rikard Holmström fick hoppa in) – Backar: Håkan Sandström, Thage Söderdahl ©, Ola Larsson, Mats Boman – anfallare: Mattias Andersson, Peter Falk, Magnus Boman och Andreas Johansson

Levide 1-0
Vi inleder mot favorttippade Levide. Chano i mål gör ett par rådiga ingripande i matchens inledning, sedan ser KI till att Levide inte får igång något spel och Mattias slår elegant in matchens enda mål efter tio minuter på ett bra inlägg från Peter. Chano utses till Matchens Lirare.

Visby AIK 3-2
Lite oturlig inledning med 0-1 efter bra halvannan minut. Fyra minuter senare spelar Thage fram Mattias till kvittering . Sedan briljerar Magnus – Matchens Lirare – med två fina mål i sjunde och elfte minuten. Med en minut kvar reducerar VAIK – men Kappelshamn tar en rättvis uddamålsseger, vi var det bättre laget med det bättre spelet.

Hansa/Hoburg 3-2
De titelförsvarande sudergubbarna är alltid lite svårspelade och även nu kom KIK först i underläge efter ett snyggt H/H-anfall efter fyra minuter. Mitten av matchen kvitterar dock Peter efter en kampinsats och Mattias gör ett suveränt mål på en volleynedtagning på ett Peter-inlägg och KIK har vänt matchen.  I minut femton kvitterar först motståndarna, men direkt därefter gör Mattias igen ett fint på en passning från Peter. Återigen en rättvis, stark uddamålsseger.

Stenkyrka IF 1-1
I en liten avslagen avslutningsmatch – KIK var redan finalklart – tar Stenkyrka ledningen redan efter 45 sekunder på nick efter ett passivt försvarsarbete av den grönsvarta. Men 15 sekunder före full tid ser Peter till att också blir gruppsegrare genom att sätta en frispark som han själv jobbar sig till och utses sedan till Matchens Lirare.

Levide IF 0-2 i finalen
I finalen fick Levide revansch på gruppspelsförlusten. Tyvärr kommer Kappelshamn inte riktigt upp i samma klass som under gruppspelet, medan Levide effektivt utnyttjar  två försvarsmisstag – för efter fyra minuters spel och sedan spiken i kistan när knappt två minuter återstår. KIK har egentligen bara två riktiga målchanser, så Levide vinner rättvist.

Totalt gör ändå veteranerna en gedigen cupinsats med bra spel från målvakt, till backar och anfallare.
Samtliga matchresultat finns att hämta på www.gacup.se