Fyra Bowls-spelare berättar

Våren 2021

Det bästa med bowls är den sociala samvaron

Kristina Åkerlund, CK Silverstenen

Jag har spelat bowls i 6 år varav de två sista åren även short mat. Jag började spela 2015 då jag ville ha något att göra när vi inte hade curlingis. Jag blev en del av en social gemenskap bland glada och munviga vänner. De flesta är även curlingspelare.

Jag har träning två gånger i veckan (när det inte är pandemi på gång). Då spelar vi med lottade lag, alla spelar med alla och mot alla.

Vi är med i lokala tävlingar lite då och nu i både lång och kort mat. Tre gånger har vi tagit oss över till England och spelat inbjudningsturnering arrangerat av Jamaicas bowlslag och 2019 spelade vi European team bowls championships på Guernsey.

Det bästa med att spela bowls är den sociala samvaron och att ibland dänga till maken och gubbarna i klubben.

Vi har alltid kul på träningarna!

Benny Sjögren, Ödeborgs IF

Jag började spela Short mat bowls 2013 tack vare en kompis som hade frågat mig några gånger och sagt att detta måste vi testa på! Jag fastnade för bowls tack vare att gänget som spelade var så duktiga på att lära ut och att vi alltid har kul på träningarna. Det gör att jag hela tiden vill till hallen, sen lockar det ju att kunna få tävla igen efter så många år, då jag har spelat fotboll under lång tid.

Mitt uppdrag som förbundskapten är att samla alla som vill satsa på Short mat Bowls och få dem att vilja bli bättre. Jag vill skapa en slagkraftig trupp som skall vinna medaljer på VM.

Det bästa med spela Short mat är gemenskapen och att tävlingsformen är en aktivitet som alla kan vara med på, det finns ingen klassindelningen.

I Bowls spelar alla på lika villkor

Eva Nelson, Borgholm Bowls Sällskap

Bowls är en sport där alla spelar på lika villkor. Det finns ingen indelning i herr, dam eller åldersklasser vid tävlingar. Det finns flera tävlingsformer såsom singel, lag spel i 2-manna, 3-manna och 4-mannalag.

Jag började spela 2014. Min man var med från allra första början. Vi har tidigare spelat både golf och boule tillsammans. Han tyckte bowls var roligt och tyckte att jag skulle testa. Jag fastnade för det ganska snabbt. Dels för att spelet var roligt och intressant och för att vi kunde dela även detta intresse. Min man gillar att tävla så vi har varit på många tävlingar både i Sverige, Norge och England.

Spelidén är ganska enkel så det går snabbt att lära sig. Den påminner mycket om boule blandat med curling. Ju mer man spelar så inser man att det är mycket strategi och tänk i det här spelet.

Sporten är ”snäll” för kroppen. Många kan spela även om de har begränsad rörlighet av olika skäl. Vi har mött spelare både i rullstol och med rullator.

Bowl är väldigt socialt. Vi brukar ofta lotta fram med-/motspelare så att vi spelar med olika personer även på träning. Vi har speciella träningstider när intresserade kan komma och bara prova på.

Det är roligt med Bowls för att man lär sig något nytt och känner att man utvecklas efterhand.

Det är inte så omständligt med Bowls. Man behöver bara klot och ett par släta skor. Vi har ständig tillgång till vår hall så vi kan åka dit när vi vill.

Man kan ju spela bara för sällskaps skull men för den som gillar att tävla finns många möjligheter. Man kan ordna serier och klubbtävlingar, man kan delta i tävlingar som Bowls Sweden arrangerar och man kan även delta i internationella tävlingar. Vi har både svenska, nordiska och ölandsmästare i klubben. Min man har ingått i flera av lagen.

Gå gärna in på klubbens hemsida och Facebook om ni vill veta mer. Bara att googla på: Borgholm bowls. Där finns en hel del att läsa och många bilder och videos.

Rosa har spelat 5 VM

Rosa Albrektsson, Överby IF

Bowls är lite som boule och schack. Hade spelat boule i många år och även lite schack. Man får vara strategisk och tänka några spel framåt. Det gäller ju att lura motståndaren till misstag och lägga upp spelet så att man får poäng.

Innan pandemin tränade jag ca 3 ggr/vecka. Jag spelar i Överby IF Bowls så det blir ca 2-3 mil enkel resa till träningarna men det är det värt. God kamratskap, många skratt i ett härligt gäng. Med alla restriktioner blir det mindre träning och med mycket färre deltagare men vi hoppas på ljuset i tunneln.

Tävlingarna har ju också blivit lidande men klubben har haft några tävlingar på hemmaplan.

Före pandemin har jag varit med på 5 VM, en massa tourtävlingar (som oftast går i England), SM-tävlingar och klubbmöten. Fantastiskt roligt! Träffat så många nya bekantskaper.

Vad är det bästa med Bowls: Alla kan vara med, även rullstolsburna (flera i Sverige, Norge och utomlands), alla åldrar möts på samma villkor damer som herrar, killar som tjejer i samma tävling. Har även mött en spelare som nästan var blind men han hade kikare och kontrollerade hur ”huvudet” såg ut sedan spelade han fantastisk bra. Lite bollkänsla är bra att ha men med träning lär man sig mycket.