KIK föll med flaggan i topp!

Årets DM-spel blev bara en match lång för Kappelshamn. Visby AIK – serieledare av division IV och så här långt i serien utan förlust, stod för motståndet. Att uppgiften skulle bli svår för våra ”gossar” visste vi. Frågan var bara HUR svår? Med tanke på vårens klena resultat med tio raka förluster fanns det vissa farhågor om att detta kunde bli kattens lek med råttan där vi fick agera råttan. Därav blev intet. Läs hela inlägget

Gute slipper stryk i DM-semi

Vi faller på samma pojklagsgrundfel allt som oftast och mönstret var detsamma även denna gång. Det är mera regel än undantag att vi ska släppa in ett mål i inledningen av matchen. Det är precis som om vi inte har vaknat. Denna gång tar det EN minut och sen var det dags för första baklängesmålet. Sen har vi det ständigt återkommande problemet med fasta situationer där vi hemfaller åt samma misstag gång efter annan; nämligen att stirra oss blinda på bolleländet samtidigt som vi glömmer bort att motståndarna är rörliga och smyger upp bakom ryggen på oss. 0-2 var en klockren nick på hörna där vi glömmer bort en spelare som kommer infarande mot bortre stolpen. Suck och hej å hå!
I övrigt kommer vi inte in i spelet under den första halvleken. FG hittar ständigt lösningar på att dels skapa situationer genom att hitta folk på lediga spelytor. Men också genom att erövra boll väldigt lättvindigt och spela sig ur trängda situationer. Varför har vi inte folk som kan stänga till för motståndarna? Nyckeln till detta ligger i rörligheten. Möter vi en motståndare som är steget före får vi springa och jaga utan att kunna skapa något konstruktivt. Har vi sedan ett femmannamittfält som inte kommer åt bollen blir vår toppforward utlämnad åt sitt eget öde och – vem ska ge honom bollar när inte mittfältet når fram? I det fallet lär man få lägga sig på försvar och mata med långbollar. Det är ett spel som inte passar oss.

I andra halvlek får vi se en uppryckning och då kommer vi också upp högre i banan och kan sätta press, utan att för den sakens skull skapa mer än två, tre chanser som är något direkt att bokföra i protokollet. FG skapar fortfarande flest chanser, trots att de får föra spelet mer från egen planhalva.

Ett dåligt genrep brukar ge en bra premiär sägs det. Då får vi därmed hoppas att det blir så nästkommande lördag i premiären mot AIK TFF.

DM Kappelshamns IK -FG 86 0-2 (0-2)
 Söndag 18 april 2010 kl 126.00 Rävhagen Publik:50

MV Rikard Holmström  – HB Pablo Valenzuela, MB Mattias Boman, MB Daniel Boman, VB Mats Pettersson © – HYMF David Söderberg, HIMF Anders Waktell, CMF Marcus Broberg, VIMF Johan Lindberg, VYMF Fredrik Bäck –  TF Johan Steen – Avb Patrik Westerlund, Joakim Nanneson, Mattias Andersson, Kristoffer Hedlund
Målen: 0-1 1, 0-2 18
Byten: 30 KH in DS ut, 33 PW in JS ut, 46 DS in KH ut, 46 JN in DB ut, 70 MA in PV ut, 81 KH in MB ut

Pladask – hybris gav förlust mot Graip

Pladask! Rätt ner i pannkakssmeten så det bara stänkte om det. Gjorde vi en bra match mot Levide så måste vi antagligen ha drabbats av hybris för i matchen mot Graip var det inte mycket som stämde. Då börjar man att titta på detta med ”inställning”. Mot Levide var manskapet taggade så att det alstrades statisk elektricitet redan i omklädningsrummet. Mot Graip var det lojt redan från början och det märktes både vid samlingen och vid uppvärmningen innan match. Ingen gnista alls. Sådant fortplantar sig genom laget och det blir allt som oftast en kollektiv genomklappning. Det räcker inte med att några få gör arbetet för får man inte med sig de övriga så blir det en dominoeffekt. Det fanns individuellt bra prestationer men däremot fungerade vi inte som LAG. Vi tar inte löpningar där vi ska, vi vänder hem vid fel tillfällen, slår passningar på spelyta som redan är markerad av motståndarna, vinner väldigt få förstabollar och hinner inte med när Graip ställer om till anfall. När vi överlag dessutom är förhållandevis orörliga blir vi också lätta att manövrera bort. Graip kunde allt som oftast ta sig ur trängda situationer på grund av att vi blev för stillastående. När vi väl gjorde en framstöt så var situationen redan kontrollerad av Graip.

3-4-3 och det börjar hända saker
Första halvlek går helt och hållet i Graips favör och de kan gå till halvtidsvila med en 2-0-ledning efter två frilägesmål där de nådde fram med instickspassningar framför mål och där vi själva inte hann med i svängarna. Det är först när Graip råkar göra självmål efter 20 min in på den andra halvleken som vi vaknar till liv och lyfter upp spelet. Den ursprungliga 4-5-1-uppställningen ändras till 3-4-3 och då börjar det hända saker framåt med ett flertal chanser som kunde ha resulterat i ett kvitteringsmål. Emellertid öppnar vi oss bakåt och Graip får ytterligare ett friläge med 5 minuter kvar av matchen och där de kan slå spiken i locket. Idag blir betyget IG. Vi kan bättre och Graip kommer att få känna på ett revanschsuget KIK när serien väl drar igång. Men då krävs det bättre fokusering på uppgiften från vårt manskap.

DM, 2 april kl 16.00 Rävhagens Konstgräs
Domare Simon Jonsson Publik 20
IK Graip-Kappelshamns IK  3-1 (2-0)

MV Rikard Holmström – HB Pablo Valenzuela, MB Mattias Boman, MB Mats Pettersson ©, VB Erik Frändfors – HMF Patrik Westerlund, MMF Adam Waktel, CMF Joakim Nanneson,  MMF Jack Eriksson, VMF David Söderberg –  TF Johan Steen – Avb Mattias Andersson, Kristoffer Hedlund, Håkan Sandström.

Målen 1-0 14, 2-0, 32, 2-1 65 självmål (David S), 3-1 85

Byten: 40 KH in JS ut, 46 MA HS in JE EF ut, 72 JS in JN ut, 78 EF in KH ut